Rozpoznawanie grzybów

Nie ma wiarygodnego sposobu na ustalenie, czy grzyb jest trujący, czy niejadalny. Wygląd lub pikantny smak nie zawsze wykluczają przydatność do spożycia i odwrotnie. Niektóre grzyby, które mają zachęcający zapach i przyjemny smak, są śmiertelnie trujące.

Toksyczne grzyby zawierają toksyczne substancje, które mogą być śmiertelne dla ludzi. Prawie wszystkie gatunki śmiertelnie trujących grzybów to grzyby płytkowe, które należą do rzędu grzybów. Zwłaszcza przeciwko grzybom nazębnym o zielonkawych i białawych owocnikach należy unikać. Należy zachować ostrożność podczas zbierania gołąbków, grzybów, gęsi lub gołąbków, ponieważ można je łatwo pomylić ze śmiertelnym grzybem: muchomorem, grzybem plamistym i grzybem trującym.

Aby nie doszło do zatrucia lub nawet śmierci, należy omijać:muchomor sromotnikowy

    • muchomor plamisty
    • muchomor czerwony
    • muchomor jadowity
    • muchomor wiosenny
    • strzępiak ceglasty
    • piestrzenica kasztanowata
    • borowik szatański
    • borowik purpurowy
    • zasłonak rudy
    • maślanka wiązkowa

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *